Oke

Razvan Stoica

„… o stea a violonisticii europene s-a născut și se numește Răzvan Stoica” (Los Angeles Times) 

„Va deveni cel mai mare violonist al generației sale!” (Osnabrucker Zeitung) 

Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava și al titlului New Talent”  în anul 2013, cunoscut pentru “virtuozitatea, pasiunea și superba sa interpretare”, violonistul Răzvan Stoica și-a construit deja bazele unei cariere impresionante.
Interpretările sale carismatice au captat atenția presei și a publicului deopotrivă. Pasionat de instrumentul său încă de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost admis la Liceul de Muzică “George Enescu” din București, unde a studiat, alături de prof. Olivia Papa, cu maeștrii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi. După absolvire, Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), studiind la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniști precum Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis sau Pinchas Zuckerman.

Razvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de dirijori și orchestre de renume mondial. Cele mai recente colaborari ale sale includ concerte cu Filarmonica Südwestdeutsche Germania, Filarmonica Slovenă, Filarmonica Olandeză, Orchestra Simfonică Sanremo, Orchestra Radio Slovenă, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica “George Enescu” din București, precum și Orchestra Academiei Beethoven, Filarmonica Essen și Orchestra Simfonică Trondheim.

Răzvan a obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2013, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” ( Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729.

În acest moment Răzvan evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât și în recitalurile camerale alaturi de pianist Andreea Stoica (DUO Stoica)

Începand cu anul 2010 Orchestra Kamerata Stradivarius a luat ființă din dorința violonistului de a aduce pe aceeași scenă sunetul secolului al XVII-lea prin cele mai celebre, apreciate și valoroase viori ale lumii. Răzvan Stoica și-a propus să aducă laolaltă instrumente de valoare și vârstă apropiate viorii sale Stradivarius, dar în același timp să mențină o formulă formată din instrumentiști tineri, deschiși către noul impus de dezvoltarea tehnologică a secolului al XXI-lea.